Saturday, February 6, 2010

Customs is my nemesis

I ordered yarn from the online Rebecca store last Monday. It got here within 7 day. Super fast. The yarn itself wasn't all that cheap, but I can understand that you have to pay for quality. The postage was also a bit much, but considering how fast it got here, I can accept it.

But the customs fee! Oh, the customs fee which was exactly half of what I payed for both the yarn and the postage! Yeah, I feel a bit ripped off by the customs people. New regulations started this year in Croatia. They state that everything with a price value over 160 kn (about 20 euros) has to pass through customs. And get a nice little stamp accompanied by a bill you have to pay if you want your package.

Customs is having a negative impact on my knitting. I am not the least bit happy about this. The postage is 10 euros, which means that whatever I order has to have a total cost of 10 euros. How many skeins of non-acrylic yarn does that buy me? Not enough, that's how many!

So I guess I won't be buying any yarn online anytime soon. Which is a shame, because Rebecca has a really nice choice of colors and fibers. And a really fast shipment. Damn, you customs regulations!

Still, this parcel is totally worth the money I payed.
The black Merino Soft is going to be Sexy Vesty for my friend. The orange Wollywasch is for me. Probably also a vest of some sorts, because I only ordered 6 skeins. I was trying to save money. ;-)

7 comments:

  1. Za mene su naši carinski propisi misterija. Nekoliko puta sam na carini pitala koliko bi koštala tako jedna isporuka vune ili materijala i tri puta sam dobila drugačiji odgovor, pa sam batalila taj način kupovine. Za sada jedino knjige kupujem on line i to vodim računa o iznosu!

    ReplyDelete
  2. Yes, the postage is too much. I get angry at the post office because I have to make additional payment at the post. That reminds me that I have to read the Macedonian regulations so I know in the future not to exceed the limit

    ReplyDelete
  3. Iskreno, ne znam postoji li kod nas još (kvalitetnih)proizvođača vune (iako sumnjam) ali da postoji još bih i razumjela takve propise koji onda štite domaću proizvodnju.
    Ali sve to nema nikakve veze sa zaštitom, inače ne bi po Hrvatskoj nicali strani discounti koji svojom politikom cijena ubijaju ne samo egzistenciju nego i volju za bilo kakvom inicijativom kad je domaće u pitanju.
    Na žalost, gramzivost vladajuće kaste ide preko leđa/novčanika onih koji to najmanje mogu podnijeti, a tu se uključuju i kreativci.
    Znam da neki moji poznanici koriste veze izvana preko kojih kupuju takve stvari (vunu, tkanine itd...) pa ih onda, uz malu nadoknadu, šalju preko vozača autobusa koji prometuju tim krajevima.
    Sve u svemu, izabrala si odličnu vunu i bit će mi pravo zadovoljstvo ponovo navratiti i diviti se rezultatima :)

    ReplyDelete
  4. Sara dušo, stvarno nema smisla da te ovako gule! Ovo je čisti bezobrazluk i ljuta sam strahovito. Trebala bih sada cijeli post napisati zašto sam tako ljuta, ali kada sam davnih godina prevodila zelenim mafijašima cijeli kamioni robe su ulazili u Hrvatsku (i to oni od 14 t) i ako je bio period zaštite domaćih rajčica na fakturama su bile napisane breskve, porez se nije platio i nitko nije kontrolirao što je u tom kamionu od 14 t ona ?! Zato danas bez problema zajaše carinom na "malog" potrošača koji si kupi stalak za goblen ili nešto malo vune ... ma fuj!
    Javi mi što ti treba od vune i ako hoćeš donijet ću ti ja u Hrvatsku. MOgu ti kupiti sve iz trgovine Mani di fata, a ovih dana planiram skočiti do jedne trgovine na drugom dijelu grada, pa ti mogu javiti što sve ima.
    Inače, poštarina iz Njemačke ti je jedna od skupljih. Mene sada ubija u pojam poštarina za igle Holz&Stein, kako god okreneš uvijek je oko 8 euro.

    ReplyDelete
  5. Tebi se onda vise isplati da skoknes do neke zapadno-evropske prestonice, i sama kupis vunu :)

    Barem ja tako razunam sad sebi, posto nema viza :)

    ReplyDelete
  6. romantales, hvala na ponudi, možda jednog dana i prihvatim. Za sada mi je bolje da se držm stasha i trošim ono što imam. A da gule je istina. Ali tek su počeli ove godine. Prije sam najnormalnije naručivala i nikad carinjeno, a svaki put otvarano.

    ReplyDelete
  7. ja sa ove strane polulopte mogu samo da kazem: OTIMACINA :(

    ReplyDelete